Аю көрән
Ursus arctos
Сыйныф: Имезүчеләр
Отряд: Ерткыч
Гаилә: Аюлар
Озынлыгы: 2 м
Авырлыгы: 400 кг. га кадәр
Гомер озынлыгы: 30 яшькә кадәр

Урман, урман-сундр һәм урыны белән, Россиянең урман-дала зоналарында яши. Тигезлектә дә, тау урманнарында да яши, тундрага һәм Биектау зоналарына керә. Кышка озак йокыга талып, Берлога төшә. Узыш июнь-июль айларында узды. Беременность сузыла якын 7 ай һәм бала тудыру күпчелек ата-аналар бара бер елдан соң. 1-2, сирәгрәк 3-6 медвежат билгеле. Беренче 3 ай дәвамында ана бозау аларны май катламнарын эшкәртү хисабына барлыкка килә торган сөт белән туендыра, чөнки бу чорда ана бозау үзе тукланмый. Ярдәмчесез бала туганда нибары 500 г. җенси җитлегүгә җитә. Башка ерткычлардан аермалы буларак, көрән аю чып-чын ерткыч түгел, чөнки ул хайван да, үсемлек ризыгы белән туклана.
Камп IT